Criss EnviroTek  office@enviro-tek.ro

suflante de aer, aeratoare piscicultura, service suflante, reparatii rezervoare plastic, pompe submersibile ...


Aerarea apei in picicultura

Beneficiile aerari

  Aerarea aduce numeroase benefici eco-sistemelor acvatice. In afara de imbunatatirea habitatului pestilorimbunatateste calitatea apei, reduce algele si fosforul, aerarea distruge bacteriile nedorite,problema tântarilor si inlatura mirosurile neplacute, totul prin recircularea apei si adaugare de oxigen dizolvat.

Conceptul de aerare

• Daca tinem un peste într-un rezervor de 4000 de litri, acesta va trai o perioada lunga pâna se epuizeaza total oxigenul din apa.
• Daca acelasi peste este închis într-un rezervor de 40 de litri acesta ar trai mult mai putin, oxigenul din apa fiind consumat mai repede.
• În toate cazurile, fara un supliment de oxigen pestele moare oricum. Oxigenând apa, pestele ar putea trai indefinit, iar dimensiunea rezervorului nu ar conta.

Dimensiunea sistemul de aerare

• Este mai dificil sǎ respiri printr-un pai decât printr-o teava.
• Un sistem de aerare mic sau ineficient nu oxigeneaza suficient apa ca unul mare sau de mare randament.
• Aeratorul poate furniza suficient oxigen în apă pentru ca pesti sa respire indiferent de volumul de apa care îi inconjoara. Apa trebuie înlocuita periodic datorita acumularilor de azot. Cu cat vasul/rezervorul este mai mic cu atât frecventa înlocuirii apei creste.

Necesitati de baza în procesul de aerare/oxigenare

1. Directia si viteza circulatiei apei.
2. Marimea si cantitatea bulelor de aer.
3. Temperatura apei.

Marimea si cantitatea bulelor de aer

  Cu cât bublele de aer sunt mai mari cu atât mai repede se ridica catre suprafata, contactul lor cu apa este mic si schimbul de oxigen cu apa este redus. Bulele mici si fine ramân mai mult timp în contact cu apa, ridicându-se la suprafata mult mai încet, astfel schimbul de oxigen cu apa este mult mai bun.

Temperatura apei

  Cu cât apa este mai calda cu atât va retine mai putin oxigen. Pesti consuma mult mai repede oxigenul în ape calde. Apa rece retine mai mult oxigen. Verificati permanent temperatura apei si mentineti-o în jurul a 15°C. O sticla cu apa înghetata imersatǎ scade rapid temperatura apei din rezervor.

Bulele de aer

1. Cu cât sunt mai fine cu atât se vor ridica mai greu la suprafata, facilitând schimbul de oxigen cu apa.
2. În apa sǎratǎ bulele de aer sunt mai mici decat în apa dulce, datorita diferentei de densitate dintre cele doua.
3. O bula de aer de 20mm are un volum de 4.19 cm³, şi o suprafata de 12.6 cm².
4. Din acea bula mare pute?i face 260 de bule cu un diametru de 3 mm care au o suprafata de 83.6 cm². Este de 6.6 ori suprafata bulei de 20mm.
5. Bulele mici pot, teoretic, sa aereze de 6.6 ori mai multa apǎ, alimentate cu aceeasi cantitate de aer.

Cunoscând importanta marimii bulelor de aer, eficienta unui sistem de aerare este evidenta.

  Sistemele de aerare cu bule fine si montate sub apa la adâncimi de la 1 la 3 metri produc eficient oxigenarea apei din iazuri si amenajari piscicole cu consum extrem de redus de energie electrica si fara a perturba pesti, ne-producând zgomote in apa.

  Aerarea optima va amesteca straturile inferioare si superioare ale apei din iaz/rezervor, astfel permitând stratului inferior lipsit în oxigen sa se amestece cu stratul superior bogat în oxigen de la suprafata. Un sistem de aerare montat pe fundul iazului este cel mai eficient din acest punct de vedere. Acest tip de aerare este plasat pe fundul iazului, iar suflanta de aer este montata la mal. Un furtun flexibil transporta aerul de la suflanta la difuzori de aer.

Avantaje aerari
  Aerarea si mixarea apei permite pestilor si micro-organismelor sa habiteze si spre fundul iazului, apa nemaifiind stratificata si având acelasi continut de oxigen.
  Apa este mai curată, cu mai putine reziduuri organice si alge, fără mirosuri neplacute, reducerea coloniilor de tântari, peşti sănătoşi şi în număr mare şi plante mai bine dezvoltate.
  Aerarea este un instrument valoros pentru mentinerea calitatii apei.

  Pentru suprafete mari (lacuri) este recomandata aerarea de adancime. Sisteme de aerare de amplaseaza la distanta egale intre ele si fata de maluri. Se pot crea si zone mici de comfort pentru pentru pesti (aerare locala).

  Furnizam pachete complete de aerare, dimensionate functie de cerintele clientilor, pentru iazuri si amenajari piscicole :
  • discuri de aerare cu suporti, elemente de fixare, furtun si sulfanta
  • pompe "air-lift" pentru aerare si recirculare
  • aeratoare cu jet cu pompe submersibile pentru aerare si recirculare

Aerare cu disc si suflanta


Aeratoare cu jet pentru pompe submersibile (principiul venturi)
extrem de eficient in recircularea si aerarea apei in piscicultura
aerator venturi
testare aerator Venturi
testare aerator Venturi